tirsdag 4. september 2012

Referat fra Rypejaktkurs for damer 2011


REFERAT - RYPEJAKTKURS 7-9 OKTOBER PÅ LISETH 2011

Som medlem i Norges Jeger- og fiskeforbund har du mange muligheter, og også litt skreddersøm for oss som er kvinner finner du i ”OPPTUR”.  NJFF-Hordaland sin kvinnegruppe ledes av Irene Dyngeland og er en svært aktiv del av foreningen.
Vi som var med på helgens Rypejakt på Hardangervidden snakket flere ganger om hvor godt det er å kunne få trene opp både oss selv og hunden i et avpasset tempo. Dette er et fantasisk flott tilbud til oss som nybegynnere . Og også fordi vi tilhører den mindre andelen av kvinnelige jegere og har i dette miljøet et fellesskap om at vi ønsker å bli gode jegere. Både med og uten hund. Og for å bli det så er det godt å ha en arena som ønsker oss som nybegynnere så velkomne som vi gjorde på helgens kurs. Det gir oss en mulighet til å bli bedre!
Helgens rypejakt var lagt opp for både oss med hund, og de som ikke har hund.  For oss med hund var Kirsten Linden og Siri Torpe erfarne, lugne og lydhøre instruktører. For de uten hund var det Hans Gunnar Skarstein som ledet an.
Vi kom forventningsfulle opp til Liseth på fredag kveld og installerte oss i en flott hytte. Siri Torpe var allerede på plass og ønsket oss alle raust velkommen.. Mye utstyr skulle på plass, men etter hvert kunne vi benke oss ned rundt bordet. Og vi ble servert et nydelig måltid.

Siri informerte oss alle om morgendagens jakt i terrenget hun hadde valgt ut -og forhåndskjøpt jaktkort  til .  Hun forklarte oss om alt som skulle skje. Hvordan vi skulle håndtere hundene ute i terrenget. Om lydighetstrening. Respekten for å ha med seg hagle og det å skyte.  Vi fikk også et informativt hefte som ga svar på en del, men det var ikke vanskelig å få svar fra Siri når det var noe vi lurte på.
Vi ble alle kjempeglade for flotte gaver vi fikk og som er gitt av Bergen Aktiv i Laguneparken.
Et kjempepraktisk turkrus, et nøkkelbånd og diverse smågaver som snyltekopp fikk smilet frem til hos oss alle. Og når trenerne fikk hvvs: Kartmappe, våpenfutteral og kopp så hersket rene julestemningen i hytten.
Neste morgen stilte vi alle forventningsfulle opp til frokost. Og matpakker ble pakket og thermoser fylt. Vi var nesten klare kl. 0830. Det var viktig å være ute tidlig skulle vi få med oss det beste av dagen.


Og så bar det oppover mot Krossdalen i full fart.
Vel inne i terrenget ble det for oss som hadde hunder med oss, gode slipp på disse. Vi opplevde vel at hundene fumlet litt først – men med kyndig veiledning av Kirsten og Siri fikk vi korrigert oss inn, justert litt på unoter, ble forklart ting som vi sikkert burde ha kunnet  fra før, men som det var helt uproblematisk å spørre om. Vi var jo alle på kurs for å bli bedre.
Og bedre det ble både hundene og vi. Synes vi da!  I medvind og på nysne så var ikke forholdene de beste for at hundene skulle få lukten i nesen. Men under blå blå himmel med en varmende sol så kunne vi til slutt telle opp 24 ryper, i forskjellige situasjoner. Helt fantastisk synes vi alle!
Noen av hundene fikk stand, noen støkket dem opp ved å løpe på dem helt tilfeldig – men gleden var like stor hos alle hundene som ble mer og mer motivert og gjorde en bedre og bedre jobb. Og vi hundeiere var stolte og glade over å kunne observere at hundene jobbet markant mer profesjonelt etter hvert enkelt slipp.

Det ble ingen situasjoner som var trygge nok for å løsne skudd, for rypene fløy alt for langt av gårde. Men ingen av oss ønsket å skadeskyte verken fugl eller hunder og var veldig fornøyd bare med opplevelsen av å se rypene fly.
Rastepause fikk vi også i et vakkert og varmt vær. Hardangervidden viste oss sitt beste ”jeg ” og vi storkoste oss i solen med medbrakt matpakke, drikke og småprating om de hittil opplevde episodene.
Hele tiden fikk vi faglig påfyll av Siri og Kirsten og vi er unisone i at det å reise på opplæringsjakt med dyktige instruktører har bidratt til at vi som jegere føler oss enda mer trygge. Hundene har lært masse. Og fremover så vet vi alle hva vi må jobbe med hos vår egen hund.

Kvelden ble avsluttet med en utrolig smakfull Jegermiddag der Siri skjemte oss bort etter alle kunstens regler. Kirsten kom med en oppsummering til den enkelte hund og eier. Hvordan de hadde jobbet i løpet av dagen. Hva som var bra. Hva som kan gjøres bedre. Og hva som bør jobbes videre med.
Og historier fra dagen var det mange av.
Støkkjegerne hadde hatt et par situasjoner fortalte de, men det ble heller ikke der løsnet skudd. Men også de reiste hjem med økt erfaring. Kunnskap og en porsjon trygghet i bagasjen.

 

Alt i alt en svært hyggelig tur hvor alle deltagerne ble godt kjent, vi fikk utvekslet erfaringer og har fått det påfyllet vi ønsket oss. For det er stor takhøyde i  jentegruppen. Ingen spørsmål er for dumme å stille. Alle spørsmål blir besvart.
Og hundene våre har hatt en aldeles deilig helg, og gikk alle veldig godt overens.

Tusen takk til Siri, Kirsten, Hans Gunnar og Irene for kurset. Det holdt en svært høy kvalitet. Nå er det hjem for å trene til neste jakt!
PS: Jakten på søndag ble avlyst pga. for dårlig vær. En veloverveid og klok beslutning. Sneen og tåken lå tykk på Hardangervidden. Men hva gjorde vel det? Vi hadde hatt en praktfull dag på lørdag!!

Takk for oss! 
Hilsen Vibeke Karoline Borg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar